Η ασφαλέστερη χρονιά για τις αεροπορικές μεταφορές το 2017

cnn.gr*

Ως η ασφαλέστερη χρονιά για τις αεροπορικές πτήσεις αναδείχθηκε το 2017, καθώς, σύμφωνα με έρευνα της αεροπορικής βιομηχανίας, μειώθηκε ο αριθμός των θυμάτων.

Δεν σημειώθηκαν δυστυχήματα με επιβατικά αεροσκάφη πουθενά στον κόσμο, διαπιστώνουν δύο εκθέσεις – της ολλανδικής εταιρείας «To70» και του Δικτύου Ασφαλείας Αερομεταφορών.

Κι αυτό, όπως αναφέρει το BBC, συνέβη παρότι ο αριθμός των πτήσεων ήταν ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, η έκθεση του To70 επισημαίνει ότι παρά τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας των επιβατικών αεροσκαφών, αυτό το «υπερβολικά» χαμηλό ποσοστό δυστυχημάτων πρέπει να αποδοθεί στην «καλή τύχη».

Η έκθεση του Δικτύου Ασφαλείας Αερομεταφορών επισημαίνει ότι συνολικά σημειώθηκαν δέκα μοιραία ατυχήματα που προκάλεσαν 79 θανάτους τον περασμένο χρόνοσυγκριτικά με τα 16 με τα 303 θύματα το 2016.

Το Δίκτυο αναφέρεται σε δυστυχήματα που αφορούν πολιτικά αεροσκάφη με άδεια μεταφοράς τουλάχιστον 14 ανθρώπων.

Το πιο σοβαρό δυστύχημα το 2017 σημειώθηκε τον Ιανουάριο όταν ένα τουρκικό φορτηγό αεροπλάνο συνετρίβη σε χωριό του Κιργιστάν σκοτώνοντας το τετραμελές πλήρωμά του και 35 ανθρώπους στο έδαφος.

Και το δυστύχημα με τα περισσότερα θύματα μεταξύ επιβαινόντων σημειώθηκε την περασμένη παραμονή Πρωτοχρονιάς όταν ένα μονοκινητήριο αεροσκάφος τύπου Cessna 208 Caravan συνετρίβη στη δυτική Κόστα Ρίκα σκοτώνοντας 12 επιβάτες και πλήρωμα.

Καμία από τις εκθέσεις δεν λαμβάνει υπόψη δυστυχήματα με στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, γεγονός που σημαίνει ότι η μεγαλύτερη αεροπορική καταστροφή τον περασμένο χρόνο είναι η συντριβή ενός βιρμανικού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους τύπου Y-8 τον Ιούνιο με 122 νεκρούς επιβαίνοντες και πλήρωμα, το οποίο δεν περιελήφθη στις στατιστικές. Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται και αεροπορικά δυστυχήματα με μικρότερα αεροσκάφη.

Οι θάνατοι από αεροπορικά δυστυχήματα μειώνονται σταθερά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το 2005 σημειώθηκαν περισσότεροι από 1.000 θάνατοι επιβαινόντων σε επιβατικά αεροσκάφη σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με το Δίκτυο.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: cnn.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...