Γιατί τα αεροπλάνα έχουν συγκεκριμένα χρώματα;

Τα αεροπλάνα, στην πλειοψηφία τους, έχουν συγκεκριμένα χρώματα, γεγονός που κάνει πολλούς να αναρωτιούνται γιατί τα αεροπλάνα είναι άσπρα, και γιατί τα καθίσματα μπλε;

αεροπλάνα

Σύμφωνα με πολλούς ψυχολόγους και πανεπιστήμια το μπλε χρώμα, και οι αντίστοιχες σκούρες αποχρώσεις, έχει την ικανότητα να σταθεροποιεί την αρτηριακή πίεση, τους παλμούς, ενώ γενικά είναι το χρώμα της ηρεμίας και της ασφάλειας.

Το κόκκινο, από την άλλη, είναι μια λάθος επιλογή χρώματος για τα αεροπλάνα, αφού προκαλεί έντονα συναισθήματα. Συγκεκριμένα, μερικές αεροπορικές εταιρίες δοκίμασαν το κόκκινο χρώμα στα καθίσματα, αλλά διαπίστωσαν ότι αυτό το χρώμα αύξανε την επιθετικότητα και την αδημονία των επιβατών.

Πέραν φυσικά, των συναισθημάτων που προκαλούν τα χρώματα, η επιλογή του μπλε είναι σημαντική γιατί μπορούν να κρυφτούν πολύ εύκολα οι λεκέδες. Σε αυτόν τον σκοπό συμβάλλουν και τα διάφορα μοτίβα πάνω στο μπλε ύφασμα.

Όσον αφορά το εξωτερικό του αεροπλάνου, τα περισσότερα αεροσκάφη είναι βαμμένα λευκά. Αν και κανείς μπορεί να πει ότι ένα χρώμα πιο έντονο θα ήταν ασφαλέστερο για την αεροπλοΐα, έχει αποδειχθεί ότι το λευκό χρώμα σε περίπτωση συντριβής ξεχωρίζει καλύτερα, είτε πέσει στο νερό, είτε σε δάσος, είτε μέρα, είτε νύχτα. Ένας ακόμη λόγος επιλογής του λευκού χρώματος είναι η καλύτερη αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Συγκεκριμένα, όντας λευκό το αεροπλάνο αντανακλά σε μεγαλύτερο βαθμό τις ακτινοβολίες και διατηρεί περισσότερο δροσερό το εσωτερικό του. Ακόμη, λόγο του λευκού χρώματος, είναι πιο εύκολο να διακριθούν τυχόν ζημιές και ρήγματα, γεγονός που καθιστά το λευκό χρώμα πιο ασφαλή επιλογή. Τέλος, η επιλογή του λευκού χρώματος είναι και οικονομικοί. Συγκεκριμένα,η πολλή μπογιά  προσθέτει βάρος στο αεροσκάφος. Κατά αντιστοιχία, η περισσότερη μπογιά σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...