Η εξέλιξη του ταξιδιωτικού πράκτορα

Ο ταξιδιώτης του σήμερα έχει περισσότερες πληροφορίες από ποτέ – άλλωστε κανονίζουμε ολόκληρο το ταξίδι μας με μία αναζήτηση. Στο Chase.com, όμως, διαβάζουμε τον οδηγό “Destination Approaching” της Conde Nast Media Network, που δίνει συμβουλές στους τουριστικούς πράκτορες για το πώς να δημιουργήσουν μοναδικά ταξίδια για τους πελάτες τους.
Το επάγγελμα του ταξιδιωτικού οδηγού λέγεται πως πλήττεται από το ίντερνετ. Γιατί ποιος χρειάζεται ένας ταξιδιωτικό πράκτορα όταν υπάρχουν εκατοντάδες site και OTAs, θα σκεφτούν πολλοί. Όμως, ευτυχώς, τα πράγματα δεν είναι έτσι, μιας και οι νέες γενιές ταξιδιωτών, αλλά και οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις εμπιστεύονται περισσότερο τους ταξιδιωτικούς πράκτορες για μία ιδιαίτερη, προσωπική εμπειρία.
Και όχι άδικα. Μέσα στο 2016, η Αμερικανική Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων κατέγραψε τις περισσότερες κρατήσεις μέσα σε τρία χρόνια. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι τα D.I.Y. ταξίδια υποβιβάζουν τις παροχές που παρέχουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, με τον George Morgan-Grenville, ιδρυτή του Red Savannah να δηλώνει ότι «Οι OTAs έχουν γίνει τεράστιες εταιρίες και η οικονομική τους κλίμακα είναι ο εχθρός του ποιοτικού ταξιδιωτικού προγραμματισμού».
Ο οποιοσδήποτε πια μπορεί να βρει ξενοδοχεία με ωραίο design και infinity πισίνες, όπως λέει και ο Morgan-Grenville, αλλά είναι δύσκολο κάποιος άπειρος ταξιδιώτης να οργανώσει μόνος του ένα ταξίδι πολυτέλειας γεμάτο αυθεντικές εμπειρίες και μυστικά. Για παράδειγμα, στη Τουλούμ στο Μεξικό, μπορεί τα ξενοδοχεία να έχουν ένα αστέρι καθώς είναι απλά, αλλά αξίζει να μείνει κανείς στον κόλπο Yucatan και, μάλιστα, να δοκιμάσει τα tacos με ψάρι, στοιχεία που μόνο ένας πράκτορας γνωρίζει.
Τα ταξίδια έχουν αλλάξει πολύ από τότε που ο Thomas Cook του βρετανικού Thomas Cook Group travel agency ανακοίνωσε την πρώτη οργανωμένη εξόρμηση το 1841 με τρένο. Τα smartphones μας μπορεί να έχουν αντικαταστήσει πολλές αρμοδιότητες των ταξιδιωτικών πρακτόρων, αλλά είναι και συνδεδεμένα με την καθημερινότητά μας και από αυτήν θέλουμε να ξεφύγουμε στα ταξίδια μας. Μιλάμε πια για μία νέα τάξη παγκόσμιων ταξιδιωτικών πρακτόρων, που χρησιμοποιούν και οι ίδιοι την τεχνολογία για τον κλασσικό σχεδιασμό του τέλειου ταξιδιού.
Ο χρόνος είναι πολύτιμος
Το Online booking και τα site κριτικών έκαναν μεν τον προγραμματισμό πιο εύκολο, αλλά το να τα ψάχνει κανείς είναι χρονοβόρα διαδικασία. Οι πολυάσχολοι άνθρωποι θέλουν κάποιος άλλος, έμπιστος επαγγελματίας να ασχοληθεί με αυτά, καθώς ο χρόνος είναι πολύτιμος. Φυσικά, ο χρόνος είναι πολύτιμος και στα ίδια τα ταξίδια, και θέλουμε ό,τι κάνουμε να αξίζει. Ποιος θέλει να ψάχνει τα εστιατόρια της περιοχής, όταν ο πράκτοράς του μπορεί να του έχει ήδη κλείσει τραπέζι στο καλύτερο εστιατόριο, που αξίζει να επισκεφτεί.
Σε πολλά site, όπως το Quintessentially, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες έρχονται σε επαφή με ντόπιους επιχειρηματίες και βρίσκουν ό,τι ζητούν οι πελάτες τους, εξοικονομώντας τους χρόνο.
Οι εμπειρίες είναι το παν
Εκτός από τα να γλιτώνουν χρόνο στους πελάτες τους, οι νέοι επαγγελματίες ταξιδιωτικοί πράκτορες προσφέρουν αυθεντικές και μοναδικές εμπειρίες. «Η αύξηση και μόνο των ταξιδιών δείχνει ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για εμπειρίες και όχι για υλικά αγαθά», δηλώνει η Meghan Furse, ιδρύτρια του trip-planning site Joyage. Και μιλάμε για πραγματικές εμπειρίες, από τα στέκια που συχνάζουν οι ντόπιοι μέχρι να δοκιμάσουμε την τοπική μπύρα, που παράγουν οι ντόπιοι παραγωγοί.
Για κάποιους ταξιδιώτες, οι αυθεντικές εμπειρίες μπορεί να σημαίνουν πολυτέλεια και VIP στιγμές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ταξίδι που κανόνισε η πράκτορας Anne Scully για έναν μουσικό στη Ρωσία, κατά το οποίο κατάφερε να κανονίσει να παίξει μουσική στο πιάνο του συνθέτη Nikolai Rimsky-Korsakov. Άλλα παραδείγματα; Εισιτήρια σε συναυλίες, αυτοκίνητα στο στυλ ταινιών του James Bond, αγώνες με Aston Martin στο Ντουμπάι και απομονωμένα ακατοίκητα νησιά είναι μόνο μερικές ιδιαίτερες εμπειρίες.
Δύο κόσμοι που συναντιούνται
Ακόμα και οι παλιοί, παραδοσιακοί ταξιδιωτικοί πράκτορες αναγνωρίζουν πως η τεχνολογία είναι σημαντική στο να δημιουργήσεις μία αξέχαστη εμπειρία στον πελάτη σου. Μερικοί πράκτορες κάνουν συμφωνίες με apps για να προσφέρουν ακόμα και πακετάρισμα ή καθάρισμα κατά το ταξίδι στους πελάτες τους.
Ταυτόχρονα και πολλές Online ταξιδιωτικές εταιρίες προσπαθούν να μιμηθούν τις τακτικές των πρακτόρων και να δίνουν στους χρήστες τους την αίσθηση ότι είναι ένα ταξίδι οργανωμένο από επαγγελματία.
Ο Paul English, ιδρυτής του site κρατήσεων Kayak, είναι στη διαδικασία δημιουργίας ενός app που θα λειτουργεί με μηνύματα (intelligence-powered text) και θα δίνει στο χρήστη την αίσθηση ότι συνομιλεί με έναν πραγματικό ταξιδιωτικό πράκτορα.



