Πώς οι νέες τεχνολογίες και τα big data έχουν αλλάξει το ρόλο των ταξιδιωτικών πρακτόρων

Στο bigdata-madesimple.com διαβάζουμε πώς το ίντερνετ και οι νέες μορφές οργάνωσης ταξιδιών έχουν μετατρέψει τους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

The Travel Specialists: Ένα νέο είδος ταξιδιωτικού πράκτορα

Όπως και σε άλλες βιομηχανίες, έτσι και στην ταξιδιωτική αγορά, οι πράκτορες στρέφονται στο διαδίκτυο. Σε αντίθεση με την πλήρη εμπιστοσύνη που έδειχναν παλιά οι ταξιδιώτες στους πράκτορες, πλέον είναι πολύ πιθανό οι πελάτες να αναζητήσουν πρώτα μόνοι τους τις πληροφορίες, να συγκρίνουν και να μάθουν τις λεπτομέρειες.

Η δουλεία, λοιπόν, του σύγχρονου ταξιδιωτικού πράκτορα είναι να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες και όχι απλά να κάθεται σε ένα γραφείο και να κλείνει εισιτήρια. Οι πελάτες δεν θέλουν πληροφορίες πια – αυτές τις έχουν. Θέλουν προσωπικά πακέτα και συμβουλές ανάλογα με το είδος του ταξιδιού τους.  Δεν θέλουν να φορτωθούν με τις υπερβολικά πολλές πληροφορίες που παρέχει το ίντερνετ και τα big data, αλλά θέλουν ένα πράκτορα να τους βοηθήσει να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτήν την πληθώρα πληροφοριών και επιλογών.

Ποιοι μένουν εκτός;

Φυσικά, με όλες αυτές τις αλλαγές δε θα μπορούσαν να μην υπάρχουν και ταξιδιωτικοί πράκτορες που δεν μπορούν να προσαρμοστούν, να αλλάξουν και να ακολουθήσουν.  Μόνο στις ΗΠΑ, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες από 124.000 που ήταν το 2000, μέχρι το 2014 είχαν μειωθεί στους 74.000.  Δεν είναι εφικτό από όλους να μετατραπούν στους σπεσιαλίστες που αναλύσαμε παραπάνω, και η μετάβαση στη ψηφιακή εποχή κοστίζει θέσεις εργασίας.

Γιατί οι ταξιδιωτικοί πράκτορες είναι ακόμα χρήσιμοι και σχετικοί

Παρά τη δραματική μείωση στους παραδοσιακούς ταξιδιωτικούς πράκτορες, υπάρχει ακόμα χώρος για τους επαγγελματίες, που θέλουν να αναπτυχθούν στη μοντέρνα εποχή. Αυτό που προσφέρουν είναι την πολυτέλεια στον πελάτη να μην σπαταλήσει καθόλου από το χρόνο του και απλά να απολαύσει το πλήρες οργανωμένο ταξίδι του, κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις του. Για παράδειγμα, οι επαγγελματίες και οι οικογένειες με παιδιά δεν έχουν συχνά χρόνο, για να σχεδιάσουν ένα ταξίδι.

Οι περισσότεροι, άλλωστε, σπαταλούν ένα μεγάλο μέρος του ετήσιου εισοδήματός τους στις διακοπές και τα ταξίδια τους και ένας ταξιδιωτικός πράκτορας με επαγγελματική εμπειρία μπορεί να τους εξασφαλίσει ότι τα χρήματά τους θα είναι «καλοξοδευμένα». Ένα μικρό χρηματικό ποσό παραπάνω για τον πράκτορα, που θα κάνει όλη την προετοιμασία, δεν είναι τόσο μεγάλο έξοδο σε σχέση με ένα κακό ταξίδι.

Και, ενώ η αλήθεια είναι ότι πολλοί πλέον επιλέγουν τις πιο οικονομικές λύσεις που βρίσκουν στο ίντερνετ, σε πακέτα διαμονής και εισιτήρια, ωστόσο υπάρχουν και πολλοί, που έχουν συνηθίσει να στρέφονται σε έναν ταξιδιωτικό πράκτορα, όπως μεγαλύτερης ηλικίας ταξιδιώτες και οικογένειες, που προτιμούν την συμβουλή κάποιου επαγγελματία.

Το μέλλον των ταξιδιωτικών πρακτόρων

Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος για κάθε ταξιδιωτικό πράκτορα. Το ίντερνετ και οι πληροφορίες των big data έχουν κάνει την έρευνα, το σχεδιασμό και το «κλείσιμο» ενός ταξιδιού πιο εύκολα από ποτέ, δίνοντας στους πελάτες πακέτα, ταξίδια και λύσεις υψηλού επιπέδου. Το ίντερνετ δίνει όχι μόνο την ευκαιρία για εξατομικευμένα ταξιδιωτικά πακέτα σύμφωνα με τις ανάγκες του πελάτη, αλλά δίνει και το κίνητρο για την εξέλιξη των επαγγελματιών του χώρου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...