Πώς θα καταφέρει ένα ταξιδιωτικό γραφείο να φανεί αξιόπιστο στους πελάτες του μέσα από την ιστοσελίδα του


Ένας από τους βασικούς στόχους μιας επιχείρησης, που δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού, είναι ο επαγγελματισμός. Εάν μία επιχείρηση, δεν αποπνέει επαγγελματισμό, τότε δύσκολα οι πελάτες θα εμπιστευτούν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της.

travel-agent-website

Τι μπορεί να κάνει, λοιπόν, μία επιχείρηση για να έχει την εκτίμηση των καταναλωτών και κατ’ επέκταση, για να αυξήσει τις πωλήσεις της:

1. Αξιόπιστη ιστοσελίδα
Ο επαγγελματισμός δεν έχει να κάνει μόνο με την άμεση offline επικοινωνία με τους πελάτες, καθώς σήμερα παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, η online επαφή με τον πελάτη. Μία επιχείρηση πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει μία ιστοσελίδα, στην οποία να μπορεί να ανατρέξει ο πελάτης για πληροφόρηση. Εξάλλου [όπως έχουμε ξαναπεί: Πώς μπορείτε μέσω της ιστοσελίδας σας να επιτύχετε κρατήσεις] το πρώτο στάδιο ενός ταξιδιού λαμβάνει χώρα στο διαδίκτυο, γι αυτό και η online εμπειρία του πελάτη καθορίζει τελικά και το ταξίδι του (άρα και τις κρατήσεις του). Μία ιστοσελίδα πρέπει να βοηθά το χρήστη, που ακόμη βρίσκεται στη φάση του “ονείρου” να φανταστεί πώς θα μπορούσε να είναι το ταξίδι του. Η ιστοσελίδα πρέπει να παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο τις υπηρεσίες σας (πακέτα, προορισμοί), να απαντά στις βασικές ερωτήσεις του πελάτη και φυσικά να του δίνει τη δυνατότητα άμεση επικοινωνίας με εσάς, για την περίπτωση, που έχει επιπλέον ερωτήσεις. Το περιεχόμενο πρέπει να αποπνέει αξιοπιστία και να είναι όσο το δυνατόν πιο σαφές, χωρίς να κρύβει πληροφορίες. Όπου γίνεται αναφορά σε τιμές, τα κόστη πρέπει να παρουσιάζονται ξεκάθαρα, και να μην κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις, γιατί ένα τηλεφώνημα του πελάτη αρκεί, για να απογοητευτεί -ακόμη και- να εκνευριστεί και να μην μπει ποτέ ξανά στην ιστοσελίδα σας.

2. Online κρατήσεις
Αφού φτιάξετε την ιστοσελίδα σας και αναρτήσετε όλη την απαραίτητη πληροφόρηση, ερχόμαστε στο δεύτερο σημείο. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το πρώτο στάδιο ενός ταξιδιού, “η ονειροπόληση”, ξεκινάει στο διαδίκτυο, ενώ -στη συνέχεια- ο πελάτης μεταφέρεται στο φυσικό κόσμο, για να κάνει τις κρατήσεις του. Υπάρχουν, όμως, πελάτες, που θέλουν να παραμείνουν στο διαδικτυακό κόσμο και για τις κρατήσεις τους. Είναι σημαντικό, λοιπόν, μέσω της ιστοσελίδας σας, να δίνετε τη δυνατότητα στους πελάτες σας, να κάνουν την κράτησή τους online και να πληρώσουν με την κάρτα τους. Εάν δεν προσφέρετε αυτή τη δυνατότητα, ο πελάτης μπορεί να στραφεί αλλού, για να κάνει την κράτησή του.

3.  Εμπειρία χρήστη
Η καλή εμπειρία χρήσης μιας ιστοσελίδας, σημαίνει ότι ο πελάτης βρήκε εύκολα αυτό που έψαχνε και έμεινε ικανοποιημένος από τη διαδικτυακή του εμπειρία, κάτι που τον προδιαθέτει θετικά, για να προβεί σε online ή offline κράτηση. Εάν ή ιστοσελίδα είναι δύσχρηστη, το πιθανότερο είναι να κουράσει τον πελάτη και να τον αποτρέψει από το να συνεχίσει την πλοήγησή του.

4. Γρήγορες απαντήσεις
Οι άμεσες απαντήσεις στα ερωτήματα των πελατών (που επικοινώνησαν μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή μέσω email) είναι μεγάλης σημασίας. Ο πελάτης έχει μάθει στην αμεσότητα και την ταχύτητα του διαδικτύου και δεν θα κάτσει να περιμένει για ημέρες την απάντησή σας. Αντιθέτως, θα στραφεί σε κάποιο άλλο γραφείο, που θα τον εξυπηρετήσει πιο γρήγορα. Ακόμη καλύτερη αμεσότητα μπορείτε να προσφέρετε, εάν προσθέσετε μία εφαρμογή στην ιστοσελίδα σας, που θα σας δίνει τη δυνατότητα να απαντήσετε live στα ερωτήματα των πελατών και να επικοινωνήσετε μαζί τους, ενώ πλοηγούνται στην ιστοσελίδα σας

5. Online κριτικές
Πλέον ο πελάτης, για να εμπιστευτεί μία επιχείρηση, θέλει να δει κριτικές και όχι απλά βαθμολογίες. Θέλει, δηλαδή, να μάθει από τους προηγούμενους πελάτες, πώς ήταν η εμπειρία τους. Είναι απαραίτητο να ενσωματώσετε στην ιστοσελίδα σας, ένα σύστημα, που να δέχεται τις κριτικές των πελατών σας ή να προβάλει τις κριτικές, που έδωσαν οι πελάτες σας για την επιχείρησή σας, σε άλλες ιστοσελίδες, όπως το TripAdvisor. Όμως ένα σύστημα με κριτικές, για να είναι επιτυχημένο, δεν αρκεί απλώς να υπάρχει, αλλά πρέπει να ενημερώνεται συχνά, και φυσικά να έχει θετικές κριτικές! Πρώτα απ όλα, λοιπόν, πρέπει να φροντίσετε έτσι, ώστε ο πελάτης να γυρίσει με τις καλύτερες εντυπώσεις από το ταξίδι σας, και μετά καλό θα ήταν, να τον παροτρύνετε να κάνει την κριτική του, δίνοντάς του ακόμη και κάποιο bonus, όπως κάποια έκπτωση σε μελλοντικό του ταξίδι. Έτσι και θα δώσετε κίνητρο στους ήδη πελάτες σας, να ξανάρθουν, και θα κερδίσετε νέους πελάτες, από τις κριτικές!

Σχετικά Άρθρα