Οι διεθνείς αεροπορικές αυξάνουν τις πτήσεις τους προς τα ελληνικά αεροδρόμια το 2017


της Μαρίας Μόσχου, imerisia.gr*

Μία μόλις εβδομάδα μετά την επίσημη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ότι το 2016 θα σημειωθεί νέο ρεκόρ επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια, οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες ανακοινώνουν ενισχυμένο πτητικό πρόγραμμα από και προς τη χώρα μας για το 2017.

Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο 10μηνο του 2016 μετακινήθηκαν από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια περίπου 50 εκατ. επιβάτες, σχεδόν για όλο το 2015 που ήταν ακόμα μια χρονιά-ρεκόρ για τις αεροπορικές μετακινήσεις. Ετσι οι αεροπορικές εταιρείες ξεκίνησαν να ανακοινώνουν όχι μόνο νέα δρομολόγια εξωτερικού αλλά και αύξηση στη συχνότητα των ήδη υπαρχόντων προορισμών, ώστε να αυξήσουν την επιβατική τους κίνηση και να διεκδικήσουν μεγαλύτερα έσοδα.

Egyptair
Τη σύνδεση του αεροδρομίου «Μακεδονία» με το Κάιρο με τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα από την 1η Ιουνίου 2017 προγραμματίζει η Egyptair. Το συγκεκριμένο σχέδιο υπάρχει από πέρσι στα πλάνα της αεροπορικής εταιρείας της Αιγύπτου, αλλά δεν υλοποιήθηκε λόγω της οικονομικής αστάθειας που υπήρχε τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αίγυπτο.

Όπως σημείωσε ο κ. Σαλάχ Ταουφίκ, υπεύθυνος της Egyptair για την Ελλάδα και την Κύπρο, υπάρχει από την πλευρά της εταιρείας ισχυρό ενδιαφέρον για την αεροπορική σύνδεση του Καΐρου με το αεροδρόμιο της Καβάλας, καθώς οι Αιγύπτιοι εκτιμούν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τη χώρα τους από τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνουν οι αρμόδιοι παράγοντες της Αιγύπτου να επαναφέρουν την επισκεψιμότητα της χώρας τους στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την επανάσταση στη χώρα το 2011, όταν μέχρι το 2010 δεχόταν 14,7 εκατ. επισκέπτες. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε ο Οργανισμός Τουρισμού της Αιγύπτου θα διαθέσει τα επόμενα τρία χρόνια 63 εκατ. δολ. για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό.

Αιχμή της καμπάνιας θα είναι ο προσιτός εξωτισμός της Αιγύπτου και φυσικά η ιστορία, μιας και η Αίγυπτος διαθέτει περίπου το 25% των αρχαιοτήτων που έχουν ανακαλυφθεί στον πλανήτη.

Aegean Airlines
Πτήσεις από το Εδιμβούργο προς Αθήνα θα πραγματοποιεί το καλοκαίρι του 2017 η Aegean Airlines, όπως γνωστοποίησαν η αεροπορική εταιρεία και το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου. Οι πτήσεις θα γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή και για το διάστημα από 20 Ιουνίου έως 19 Σεπτεμβρίου, με αεροσκάφη Α320, που διαθέτουν 174 καθίσματα.

Οι επιβάτες, θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης με πτήσεις από Αθήνα προς τα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο Gordon Dewar, διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Η Αθήνα είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου και το Εδιμβούργο είναι ευρύτερα γνωστό ως η Αθήνα του Βορρά – έτσι αυτή η συναρπαστική νέα διαδρομή είναι βέβαιο ότι θα είναι ευπρόσδεκτη από τους επιβάτες τόσο από τη Σκωτία όσο και από την Ελλάδα… Η Aegean Airlines ενδιαφέρεται έντονα να επεκτείνει τις πτήσεις της εδώ στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου, το οποίο έχει πλέον τα περισσότερα δρομολόγια και προορισμούς στην ιστορία του».

Ryanair
Τη δεύτερη θέση στην ελληνική αεροπορική αγορά φαίνεται να έχει κατακτήσει η εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair η οποία για το 2017 προχωρά στην αύξηση συχνοτήτων σε δημοφιλής προορισμούς ενώ εγκαταλείπει και κάποιους που δεν απέδωσαν όπως είχε αρχικά προγραμματίσει.

Σημειώνεται ότι την «πρωτιά» στην ελληνική αεροπορική αγορά κρατά η Aegean Airlines ενώ τη δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς 15% έχει κερδίσει η Ryanair. Σην τρίτη θέση είναι η easyJet.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ryanair στην Ελλάδα και ειδικότερα την Αθήνα, η ιρλανδική εταιρεία υπολογίζεται ότι διαθέτει μερίδιο αγοράς 18%, με 6 αεροσκάφη σταθμευμένα στο «Ελ. Βενιζέλος».

Τα ανωτέρω ποσοστά δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν σημαντικά, δεδομένου ότι η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι, το καλοκαίρι του 2017, η παρουσία της (διαθέσιμες θέσεις) θα συρρικνωθεί 2% στην Ελλάδα, εξαιτίας, όπως υποστηρίζει, τη μη ανταγωνιστικής τιμολογιακής πολιτικής των εγχώριων αεροδρομίων.

Ειδικότερα, το καλοκαίρι του 2017, η εταιρεία εκτιμά ότι θα αναπτυχθεί μόλις 1% στην Αθήνα, 39% στη Μύκονο και 14% στη Θεσσαλονίκη (προσθήκη ακόμα ενός αεροσκάφους στο «Μακεδονία»).

Αντίθετα, γνωστοποίησε ότι, το καλοκαίρι του 2017, σταματά το δρομολόγιο της Κω, συρρικνώνοντας παράλληλα, τη χαμηλή περίοδο, τις διαθέσιμες θέσεις σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ρόδο και Χανιά.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: imerisia.gr

Σχετικά Άρθρα